Belajar Ilmu Simpanan Emas Bersama Zahidi & Ruhaya

 

Zahidi & Ruhaya mula belajar menyimpan emas sejak berlakunya pendemik Covid-19. Pelbagai sumber ilmu berkaitan dengan simpanan emas dicari mereka selama 3 tahun. Dan akhirnya, pada Julai 2022, mereka sepakat membuat keputusan untuk menyertai Public Gold sebagai tempat yang terbaik untuk membuat simpanan dan pelaburan emas secara betul, tepat dan selamat.

Kenapa Perlu Menyimpan Emas? Sila ikuti penjelasan selanjutnya di bawah ini.

20 Persoalan Asas Tentang Emas

1. ASB, Tabung Haji atau Emas?

  • Ia bergantung pergerakan sebenar harga emas. Ada tahun harga emas naik sampai 30%, dan juga turun sampai 28%. Kalau untuk jangka panjang, simpan emas lebih untung
  • Tabung Haji (5%), ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%). Ianya semakin menurun dari tahun ke tahun. Belum tolak inflasi 4%.
  • Untuk jangka panjang (minimum 2 tahun), simpan emas lebih berbaloi berbanding Tabung Haji (TH) atau ASB. Harga emas confirm naik dalam jangka panjang disebabkan nilai duit kertas sentiasa merosot akibat inflasi dan kejatuhan matawang. Ditambah pula prestasi ASB dan TH kian merosot dari tahun ke tahun.

  • Aset yang bagus untuk simpanan jangka panjang ialah ASET FIZIKAL seperti emas (dan perak), hartanah ataupun tanah yang diusahakan.

  • Simpanan di TH / ASB hanya sesuai untuk simpanan kecemasan (berjumlah 3 bulan gaji) atau duit yang nak digunakan dalam jangka waktu terdekat sahaja. Selebihnya simpanlah dalam bentuk emas dan hartanah.

  • Harga emas naik secara purata 11.25% sejak 2001 (dalam USD). Menurut pakar kewangan Tuan Azizi Ali, kadar keuntungan 10% +/- itu dianggap satu pulangan bagus untuk pelaburan.
Masa terbaik beli emas adalah 10 tahun lalu. Waktu kedua terbaik ialah sekarang! Mulakan simpanan emas anda hari ini.

2. Harga Emas Akan Sentiasa Naik?

  • Tak ada jaminan. Harga emas ada turun naik dalam jangka pendek, tapi boleh dikatakan harga emas CONFIRM sentiasa naik dalam jangka panjang disebabkan kuasa beli duit kertas sentiasa susut.

  • Penurunan kuasa beli duit kertas itulah yang menyebabkan harga barang naik dalam jangka panjang, samada barang keperluan, rumah, tanah, apatah lagi emas! Kesannya, kita terpaksa bayar duit yang lebih banyak untuk dapatkan barang yang sama dalam jangka panjang!

  • Kalau nak beli emas, guna duit yang agak-agak tak pakai sekurang-kurangnya dalam tempoh 2 TAHUN. Untuk jangka panjang, tak perlu bimbang tentang harga. Ia confirm naik, cuma ia tentang persoalan masa sahaja.

  • FAKTA : Harga emas naik 400% dalam 10 tahun.

  • Selepas berlaku kejatuhan dari 2013 – 2015, harga emas mulai trend menaik sejak 2016.

  • Ia peluang yang baik untuk membeli. Pasca Covid-19, harga emas dijangka lebih tinggi disebabkan ekonomi tidak stabil

3. Bajet Paling Minimum Beli Emas?

  • Mulakan dulu simpanan emas walaupun RM100 atau pun 1 gram melalui Akaun Emas GAP.

  • Bila sudah bermula, anda akan lebih mudah faham ilmu emas, dan lebih faham “mahal murah” harga emas kerana sudah ada benchmark harga tersendiri.

  • Anda hanya tukar duit kepada emas, dan anggap ia sebagai proses untuk belajar.

Di Public Gold anda boleh mula menyimpan emasa dengan modal serendah RM100 sahaja.

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

4. Apa Untung Simpan Emas?

  • Elak kebocoran simpanan

» Kerja bertahun-tahun, tetapi tidak ada wang simpanan yang cukup? Bila mula simpan emas dan faham ilmu emas, wang simpanan bertambah di luar jangkaan!

» Ini testimoni majoriti penyimpan emas. Emas adalah “ubat mujarab” bagi menyelesaikan masalah kebocoran simpanan.

  • Kekayaan bertahan ketika gawat!

» Semua harta akan tergugat jika tergugatnya ekonomi ataupun politik, KECUALI EMAS. Jika berlaku krisis ekonomi, nilai ringgit (RM) jatuh, berlaku peperangan, bahkan kalau harta dibekukan oleh kerajaan sekalipun, emas masih selamat.

» Nilai emas dipegang kukuh oleh berat dan ketulenan emas itu sendiri tanpa perlu jaminan sesiapa. Orang bangkrup pun boleh simpan emas. Selagi emas ada di tangan kita, tiada siapa boleh mengganggu gugat kekayaan kita. 

  • Selamat dari penyusutan kuasa beli

» Simpan emas, tak perlu risau kenaikan harga barang (inflasi) dalam jangka panjang disebabkan emas mengekalkan KUASA BELI SEPANJANG ZAMAN. Sedangkan duit kertas, kuasa belinya confirm susut dari tahun ke tahun.

» Zaman Nabi Muhammad s.a.w, seekor kambing boleh dibeli dengan syiling emas 1 dinar (berat 4.25 gram, ketulenan 999.9).

» Hari ini, harga 1 dinar juga masih relevan untuk beli seekor kambing. Emas mengekalkan kuasa belinya selama 1,400 tahun.

» Berbeza dengan duit kertas; tahun 1980-an dulu, duit 50 sen cukup untuk budak sekolah makan kenyang di sekolah. Tapi hari ni RM2.00 sehari pun belum tentu cukup! Ini bukti duit kertas sentiasa susut kuasa belinya.

» Emas selamat dari kesan inflasi.

TIP DISIPLINKAN DIRI MENYIMPAN WANG!

Asas membina kekayaan ialah menyimpan sebahagian pendapatan secara berdisiplin setiap bulan.

Siapa tidak menyimpan, sampai bila-bila pun dia tidak akan kaya.

Emas boleh dijadikan salah satu cara berkesan untuk mendisiplinkan diri menyimpan, dan mengelakkan simpanan itu daripada bocor dibelanjakan dengan mudah.

Emas bukan sekadar kalis inflasi, tetapi ia juga KALIS BOROS!

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

5. Harga Semasa Emas?

  • Emas bukan barang kawalan. Harga emas berbeza-beza antara setiap pengeluar sebab kos pengeluaran mereka berbeza, dan kadar keuntungan juga berbeza. Anda boleh semak harga emas di website setiap pengeluar:

Emas UOB Bank | https://www.uob.com.my/

Kijang Emas BNM | https://www.maybank2u.com.my/

Kuwait Finance House (KFH) |  https://www.kfh.com.my/

Nusantara Bullion Exchange (NUBEX)  |  https://www.nubex.my/

Lee Wah Goldsilver (KualaPilah)  | www.facebook.com/leewahgoldsilver

Harga emas umum di Malaysia  |  http://www.hargaemas.com.my/harga

Harga emas dunia*  |  https://www.kitco.com/

Sejarah harga emas dunia*  |  https://goldprice.org/gold-price-history.htm

Catatan * Harga emas mentah

6. Jenama Emas Paling Baik?

  • Apa jenama pun tak kisah. Tetapi kalau beli dengan tujuan pelaburan, iaitu untuk menjual pada harga lebih tinggi pada masa akan datang, kena pastikan 5 kriteria ini:

    1. Harga per gram rendah
    2. Spread / susut nilai nipis – supaya cepat nikmati keuntungan
    3. Stok tiada had – terutamanya bila harga tengah rendah
    4. Cawangan jual beli banyak – supaya memudahkan urusan
    5. Jaminan beli balik – bila kita nak jual nanti
  • Berdasarkan rekod 13 tahun, Public Gold yang terbaik. Sebab paling utama, senang dibeli, senang dijual dan paling penting, patuh syariah; 
    1. Harga lebih murah sekitar 15% berbanding kedai emas,
    2. Spread antara yang terendah di Malaysia.
    3. Ada 17 cawangan & dealer banyak seluruh Malaysia,
    4. Stok tiada had, dan
    5. Public Gold jamin beli balik emas tu bila kita nak jual.

7. Jenama Emas Bereputasi Tinggi Di Malaysia?

  • Ini 4 jenama emas pelaburan paling bereputasi di Malaysia;

    • (1) Public Gold,

    • (2) Kijang Emas,

    • (3) UOB Bank, dan

    • (4) Kuwait Finance House.

    • Selain empat jenama ini, ada banyak lagi, tapi ini yang paling berkredibiliti.

TIPS ELAK DITIPU KETIKA BELI EMAS

  • Pastikan beli emas hanya dari syarikat dan platform yang mempunyai reputasi yang baik seperti Public Gold, Maybank, UOB Bank, KFH ataupun Bank Muamalat.

  • Jangan membeli emas dari platform sembarangan supaya mengelakkan anda ditipu atau kerugian.
  • Anda boleh kehilangan duit, atau mendapat emas yang kondisinya yang sudah cacat!

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

8. Tempat Terbaik Jual Emas Bila Nak Pakai Duit?

  • Emas tu boleh dijual di mana-mana kedai emas seluruh dunia. Ia confirm laku. Asalkan ia emas, asalkan ia tulen. Tapi kalau nak dapat HARGA TERTINGGI, jual di tempat di mana anda membelinya. Kalau beli Kijang Emas, jual balik kepada Maybank. Kalau emas Public Gold, jual terus di office Public Gold atau dealer Public Gold.

  • Kalau emas Poh Kong, jual kepada Poh Kong. Kalau nak guna duit sekejap untuk rolling, boleh pajak di ar-rahnu  untuk dapatkan PINJAMAN. Caj sebenar pajakan sekitar 1.15% sebulan atau 13.85% setahun dari nilai pinjaman.

“April 2011, saya pajak beberapa keping gold bar untuk pusing modal bisnes. Kos pajak sebulan ialah 1.15% dari nilai pinjaman, tapi saya dapat pusing duit tu melalui bisnes saya dan menjana keuntungan melebihi 10% sebulan. Itulah untungnya emas.Walaupun melabur, duit kita tak beku dan boleh dirolling untuk perkara lain.”

9. Beli Emas Guna Duit Pinjaman?

  • Saya tak galakkan beli emas dengan duit pinjaman sebab harga emas ada turun naik. Emas lebih sesuai dibeli dengan duit simpanan.

  • Kalau masih ada hutang negatif seperti kad kredit, fokus langsaikan hutang dulu. Tak berbaloi beli emas sebab caj kad kredit (interest 18% setahun) lebih mahal dari potensi keuntungan kenaikan harga emas.

10. Barang Kemas Untuk Pelaburan?

  • Barang kemas tak sesuai untuk pelaburan, ia lebih sesuai untuk perhiasan. Kalau untuk pelaburan, paling baik ialah gold bar atau syiling dinar sahaja.

  • Barang kemas rugi bila nak jual balik sebab pekedai emas akan tolak susut nilainya sekitar 25% – 30% daripada harga semasa.

  • Harganya juga lebih mahal sekitar 15% per gram berbanding emas berbentuk gold bar dan dinar. Itu belum kira kos upah yang boleh dimanipulasi pekedai emas.

11. Cara Buat Untung Dengan Emas?

  • 3 strategi untuk kaya dengan emas:

    • Jadi penyimpan emas, atau
    • Jadi pelabur emas, atau
    • Jadi peniaga emas
  • Penyimpan Emas (Gold Saver)

    • Jadikan emas sebagai salah satu bentuk simpanan jangka panjang. Sekurang-kurangnya untuk tempoh 3 tahun.
    • Kalau ada duit simpanan jangka panjang, tukar kepada bentuk emas. Jual hanya bila nak pakai duit. Harga emas confirm naik dalam jangka panjang sebab duit kertas confirm susut dari tahun ke tahun dimakan inflasi.
    • Pastikan simpan emas fizikal. Ia membuatkan anda ketagih menyimpan emas. Inilah cara majoriti penyimpan emas bertambah kaya!
  • Pelabur emas (Gold Investor/ trader)
    • Jadikan emas sebagai alat untuk ‘trading’ seperti saham. Prinsipnya,“ beli harga rendah, jual harga tinggi”. Ulang proses ni secara kerap.
    • Untuk kenal pasti bila harga emas dianggap rendah, dan bila dianggap tinggi, kena tahu sedikit sebanyak tentang Analisis Teknikal Harga Emas.
    • Secara jujurnya, teknik ni tak semudah teori. Sejak 2010, saya belum pernah jumpa orang yang kaya dengan cara ini.
  • Peniaga emas (Gold Dealer)
    • Cara paling cepat untung dengan emas ialah berniaga emas sambil
      menyimpan emas. Pelabur emas untung hanya bila harga naik, tapi peniaga emas untung lebih besar walaupun harga emas turun.
    • Dengan platform Public Gold, penyimpan emas boleh jana keuntungan besar walaupun secara sambilan. Sambil simpan emas, sambil pandaikan orang lain tentang simpanan emas, tanpa perlu menjual emas di tangan.

12. Zakat Emas Macam Mana?

  • Emas simpanan zakat 2.5% kalau cukup 85 gram (bersamaan 20 dinar) dan di simpan dalam tempoh cukup setahun (haul).

  • Barang kemas yang dipakai pun kena zakat kalau lebih uruf setempat. Di KL, urufnya 800 gram. Cara kiraaan, boleh rujuk www.zakat.com.my.

13. Beli Emas Ada Income Bulanan?

  • Pelaburan emas tiada “pendapatan” samada bulanan atau tahunan seperti dividen ASB, Tabung Haji dsb.

  • Kalau ada yang menjanjikan “pendapatan, itu adalah scam (penipuan) dan money game (skim cepat kaya)!

  • Jauhkan diri dari mana-mana SKIM pelaburan emas yang menjanjikan:
    • pulangan tetap dan
    • pulangan tak masuk akal i.e. keuntungan lebih 15% setahun.
  • Berhati-hati kalau beli emas, tapi tak dapat emas fizikalnya.
  • Beli emas, pastikan dapat emas, bukan dapat RESIT, SURAT PAJAK GADAI atau ada syarat TEMPOH MATANG untuk dapatkan emasnya!

14. Tempat Simpan Emas Terbaik?

  • Kalau sedikit, simpan di rumah. Tapi kena kreatif. Yang penting, jangan simpan dalam almari sebab itu sasaran utama pencuri.

  • Kalau banyak, takut tak lena tidur dan lebih tenang tinggalkan rumah, simpan di Safe Deposit Box di bank, ataupun syarikat swasta. Sewaan sekitar RM100 – RM550 setahun bergantung saiz box.

    • Simpan emas dalam safe deposit box lebih tenang untuk keluar rumah.
    • Antara yang bagus ialah Royal Safe Deposit Box (www.rsdb.com.my), iaitu betul-betul di bawah office PG Sunway. Lepas ambil emas, terus simpan dalam safe box.
    • Boleh juga pertimbangkan www.safedepositbox.com.my sebab ia lebih murah.

15. Simpan Emas Di Ar-Rahnu OK Tak?

  • Tak berbaloi sebab cajnya sangat mahal, mencecah 14% setahun. Ar-Rahnu bukan tempat simpan emas, tapi untuk dapatkan pinjaman bercagarkan emas.

  • Kaedah beli, pajak, beli pajak; risiko sangat besar sedangkan potensi untung sangat kecil.

  • Kalau nak simpan, lebih baik simpan di Safe Deposit Box.

16. Akaun Emas Atau Emas Fizikal?

  • Beli emas fizikal lagi bagus sebab emas ada di tangan kita, dan boleh rolling emas itu dengan cara dapatkan pinjaman ar-rahnu untuk apa-apa tujuan menguntungkan.

  • Ada yang tawarkan Akaun Emas di Malaysia : Maybank, Public Bank, CIMB, UOB Bank, Kuwait Finance House (KFH) dan Bank Muamalat.

  • Setakat ni, KFH dan Bank Mualamat antara yang telah disahkan patuh syariah (halal). Alternatif lain ialah Akaun Emas GAP keluaran Public Gold (bukan bank) yang juga disahkan patuh syariah.

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

17. Gold Bar Atau Dinar?

  • Gold bar dan dinar sama sahaja dari sudut harga per gram, ketulenan mahupun potensi keuntungan. Bezanya cuma bentuk bulat dan segi empat sahaja.

  • Secara umumnya, item denominasi yang paling besar lebih cepat untung disebabkan spread / selisih harga jual belinya paling nipis. Contohnya, gold bar 250 gram (spread 6%) lebih cepat untung berbanding gold bar 10 gram (9%).

  • Walau bagaimanapun, item emas yang kecil lebih baik kalau nak pakai duit. Ia boleh dijual ataupun dipajak sikit-sikit bila anda memerlukan tunai segera.

18. Beli Direct Di Office Public Gold Atau Melalui Dealer?

  • Sama sahaja dari sudut harganya. Cuma nasihat saya, dapatkan bimbingan dealer sebelum bermula sebab dealer lebih tahu selok belok pelaburan emas.

  • Untuk pembelian, dealer boleh tunjukkan cara membuat order dan bayaran terus ke akaun Public Gold, serta ambil emas direct dari mana-mana cawangan Public Gold ataupun PG terus poskan ke rumah anda! Itu cara pembelian emas PALING SELAMAT dan PALING MUDAH.

  • Kalau PERTAMA KALI beli emas di office Public Gold ataupun secara online, pastikan letak nama dealer yang anda percaya sebagai “Introducer” supaya anda dapat bimbingan PERCUMA dari dealer tersebut jika ada sebarang pertanyaan pada masa depan.

TIP MENDAPAT KEUNTUNGAN DENGAN EMAS!

Sebelum membeli emas, ambil masa baca buku-buku tentang emas, dan dapatkan bimbingan daripada dealer emas yang jujur dan berpengalaman.

Dalam Public Gold, anda boleh dapatkan bimbingan itu secara percuma dengan melantik dealer itu sebagai INTRODUCER anda ketika KALI PERTAMA (ya, hanya kali pertama sahaja) membeli emas dengan Public Gold.

Kesilapan memilih Introducer juga mungkin boleh merugikan anda!

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

19. Di Mana Cawangan Public Gold?

  • Public Gold ada 17 cawangan seluruh Malaysia dan 1 di Indonesia. Boleh semak maklumat lanjut di sini [cawangan PG]

20. Cara Mudah Beli Emas?

  • Hubungi mana-mana dealer Public Gold di bawah naungan #PG1M yang anda percaya.

  • Dealer tersebut akan tunjukkan cara paling mudah membeli emas sesuai dengan bajet dan matlamat anda membeli emas.

Apa Kata Pakar Kewangan No 1 Malaysia Tentang Public Gold

PENDAFTARAN PERCUMA

Siapa tidak menyimpan, sampai bila-bila pun dia tidak akan kaya.

Emas boleh dijadikan salah satu cara berkesan untuk mendisiplinkan diri menyimpan, dan mengelakkan simpanan itu daripada bocor dibelanjakan dengan mudah.

Emas bukan sekadar kalis inflasi, tetapi ia juga KALIS BOROS!

Jom buka akaun emas di Public Gold sekarang. Pendaftaran adalah PERCUMA.

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

Di Public Gold, Bukan Hanya Emas Sahaja.

PGMall

PG Mall adalah platform beli belah atas talian yang dikendalikan oleh PG Mall Sdn Bhd (836625-K) dan disokong oleh Public Gold Marketing Sdn Bhd. PG Mall bermatlamat untuk menyediakan platform perniagaan yang efisien untuk peniaga mempelbagaikan portfoilio perniagaan mereka dari perspektif global.

Pelanggan PG Mall mempunyai seleksi produk yang pelbagai dari Elektronik, Fesyen, Buku, Rumah & Gaya Hidup, Makanan & Minuman, Sukan & Rekreasi, Kanak-Kanak & Bayi, Kesihatan & Kecantikan, Automatif dan E-Baucer. Uniknya PG Mall, jumlah produk kami meningkat setiap hari dengan penambahan bilangan penjual secara atas talian bersama kami.

Kami di PG Mall berbesar hati menyambut masyarakat malah kepada peniaga baru yang ingin berniaga secara atas talian untuk menyertai kami dalam usaha merubah dunia e-dagangan, juga bagi pelanggan untuk membeli-belah atas talian di Malaysia.

You Can Trust Us

Jimat Setiap Hari Di PGMall
Di PGMall, anda boleh dapatkan barangan yang berkualiti tinggi dengan harga yang murah dan berpatutan.

Pengalaman Membeli Belah Yang WOW
Berbelanja pada bila-bila masa dan dimana sahaja, kami di PGMall akan memastikan penghantaran yang cepat dan efisien.

Platform Membeli Belah Yang Dipercayai Dan Selamat
Pembelian yang selamat dan dipercayai adalah keutamaan kami. Kami mementingkan pengalaman pengguna agar pengguna merasa selamat untuk berbelanja dengan mudah. Di PGMall juga, kami menggunakan pilihan pembayaran yang selamat termasuk perbankan dalam talian dari semua Bank-bank utama di Malaysia.

Sila SIGNUP PGMall sekarang dan jana pendapatan melalui referral program Shop – Share – Earn

Anda ingin menjadi Dealer Public Gold ? Usah tangguh, teruskan sahaja hasrat Anda sekarang.  Di bawah ini adalah pakej untuk menjadi Dealer sebagai Entrepreneur di Public Gold. Untuk lebih detail, kami sediakan panduan untuk rujukan Anda, Ebook PERCUMA : Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold. Sila download dengan gembira (sila klik gambar)

Untuk membolehkan Anda lebih faham tentang Simpanan Emas secara betul, tepat dan selamat, kami sediakan sebuah Ebook PERCUMA. Sila download dengan gembira

PDF INTERAKTIF
Sila Klik Pada Gambar Untuk Membaca Secara Interaktif

Introducer : PG00869670

RUHAYA BINTI SALLEH

BRANCH : BANGI, SELANGOR

Poster Bergambar

Video Galeri Emas

Subscribe Channel YouTube ZahidiPGBO untuk mendapat kupasan secara video berkaitan dengan Isu Emas Semasa

Sebarang Pertanyaan Berkaitan Public Gold & PGMall, Anda Boleh WhatsApp Zahidi Untuk Mendapatkan Info Lanjut. Terima Kasih